Kom en laat je inspireren tijdens de Tabor deeldag op 5 december, gericht op het delen van infrastructuur, mobiliteit en energie.
Delen, één van de strategische prioriteiten van de Taborgroep, is actueler dan ooit.
- Hoe kunnen we onze infrastructuur ter beschikking stellen aan andere organisaties?
- Welke opties hebben we om busjes, auto's of fietsen te delen?
- Hoe kunnen we zonne-energie delen?
- Wat is de impact van het delen van gebouwen op juridisch en financieel vlak?
- Hoe kan het delen van een toekomstig project leiden naar de middelen die we nodig hebben om het te realiseren?
Schrijf je in via dit formulier.
Programma voormiddag
09u30 - Algemene inleiding
In deze inleiding kaderen we Delen binnen het beleidsplan van de Taborgroep en geven we een beknopt overzicht van mogelijke vormen van delen.
Sprekers: Mieke Van Gramberen, Lieve Dierckx en Christophe Lecompte - Taborgroep
10u00 - Multifunctionaliteit in gebouwen
De gebouwen van de toekomst zijn multifunctioneel. Hoe pakken we dit aan? Hoe kunnen we onze infrastructuur ter beschikking stellen aan andere organisaties? In het kader van het openscholendecreet onderzocht Agion projecten van multifunctionele onderwijsinfrastructuur en formuleert praktische aanbevelingen.
Spreker: Annelies Geerts - Agion
11u15 - Parallelle sessies
Sessie 1: Delen van mobiliteit
Welke opties heeft onze organisatie als we deelauto's willen gebruiken? Hoe variëren deze opties onderling? Wat moeten we in gedachten houden als we van plan zijn om zelf busjes, auto's of speciale fietsen te delen met buurtbewoners, medewerkers of familie en vrienden van cliënten? In dit deel van onze themadag geven we een overzicht van verschillende deelmogelijkheden en zoeken we samen antwoorden op onze vragen.
Raakzaam vzw komt getuigen over hun ervaringen met Delen van ondermeer hun wagenpark.
Sprekers: Tom Dewettinck - Taborgroep en Pieter De Bock - Raakzaam vzw
Sessie 2: Delen van energie
Energent zet als burgercoöperatie in op hernieuwbare energie om onze wereld energiezuiniger en klimaatneutraler te maken. Zij komen twee cases voorstellen waarbij zonne-energie gedeeld wordt.
Spreker: Bart Turrekens - Energent
12u45 - Middagpauze met broodjeslunch
Programma namiddag
14u00 - Financiële en juridische aspecten bij delen
Wat is de impact van multifunctionele gebouwen op juridisch en op financieel vlak? Welke gevolgen heeft dit voor mijn verzekeringen? Moet ik mijn statuten aanpassen? Wat kost dat? En wat mag het opbrengen? Veel vragen waar we samen naar antwoorden zoeken.
Sprekers: Catherine De Mulder en Virginie Roussel – Taborgroep
15u00 - Hoe een gedeelde omgeving kan zorgen voor extra funding.
Deel 1: Het Kasterhuis
Fiola vzw zal in 2024 zijn intrek nemen in het gloednieuwe, multifunctionele, toegankelijke en ecologisch gebouwde Kasterhuis. Hoe kwam dit project tot stand? Hoe kan delen van een nog te bouwen project leiden naar de nodige middelen om het te realiseren? Brecht De Schepper neemt ons mee in het verhaal van de financiering van het Kasterhuis.
Spreker: Brecht De Schepper – Fiola vzw
Deel 2: Interactieve workshop
In kleine groepjes gaan we "out-of-the-box" denken om aan het eigen bouwprogramma van DE VIERKLAVER in Landegem, andere functies toe te voegen die leiden tot meer kwaliteit, meer sociale veiligheid, meer vertrouwen, meer leren, liever werken, langer en gezonder leven, kortom, die leiden tot een inclusieve woon- en werkomgeving. En waarom zou deze toevoeging van extra functies niet leiden tot de zo broodnodige financiële injectie? Aan het einde van de workshop delen de groepjes elkaars' bevindingen, met als doel elkaar te prikkelen voor de toekomst!
Begeleid door Mieke Janssens – Pathmakers