Een nieuwe toekomstvisie voor de Taborgroep: in gesprek met de directie en partnerorganisaties

Toekomstvoorstelling

De Taborgroep heeft een nieuwe toekomstvisie ontwikkeld om haar netwerk verder te versterken. Deze visie, ontstaan uit een uitgebreide verkenning met partnerorganisaties en externe stakeholders, biedt een heldere richting voor de komende jaren. 

In dit interview verkennen we de verwachtingen van onze directeur en twee partnerorganisaties. Ward Van Hoorde, directeur bij vzw Sint-Lodewijk en bestuurder bij vzw Fiola, en Debbie Mouton, directeur bij IVV Sint-Vincentius, namen tijdens het hele proces deel. 

Waarom deze toekomstverkenning? 

Mieke: Vanuit het netwerk en het team voelden we de nood aan om stil te staan en te kijken naar wat partners met mekaar verbindt, welke toegevoegde waarde de Taborgroep kan bieden en de vraag te beantwoorden: zijn we klaar voor de uitdagingen die op ons afkomen? Uit die dialoog zijn nieuwe sporen ontstaan.  

Ward: Er was veel goesting en nood om eraan te beginnen. Het proces werd begeleid door Wilde Zwanen en het vliegwiel van de Taborgroep, ook goed aangepakt. 

Is er voldoende inspraak geweest van de partners?  

Debbie: Mensen die hier wilden aan meewerken en meedenken, die hebben daar de kans toe gehad. Iedereen op alle niveaus kon meewerken. Er werd rekening gehouden met de gekregen feedback. Het heeft geleid tot een gedragen visie.  

De nieuwe visie is geland. Is het een totaal nieuwe visie of toch niet?  

Debbie: Er zijn inderdaad nog voldoende herkenbare zaken, maar er is toch voldoende naar de toekomst gekeken. Waar de Taborgroep naartoe moet.  

Wat herken je en wat is nieuw? 

Ward: Het sluit vooral meer aan bij de complexe thema’s die continu veranderen en ons als partners uitdagen, bijvoorbeeld digitalisering, arbeidsmarktkrapte, ... Ook qua werkmethodieken is er innovatie, vb. ondernemerstafels die accent leggen op co-creatie en proeftuinen die inzetten innovatie van het zorg- en onderwijsproces.  

 

Om de uitdagingen aan te gaan, moeten we vooroplopen en er samen aan werken. Bezig zijn met de dingen van morgen. Inzetten op innovatie en vernieuwing en echt handelen. Niet stilstaan maar in beweging zijn. Daar is bewust voor gekozen.  

Debbie

Is dit scenario future proof, denk je?  

Qua mindset zijn we het engagement aangegaan om samen te werken aan de maatschappelijke uitdagingen van morgen; welke de uitdagingen ook zijn. Als Tabor-partner zou je beter moet voorbereid zijn op de maatschappelijke uitdagingen van morgen dan niet-partners. Dat is een stelling die ons challenget.  

Wat houdt het in om partner te zijn? 

Debbie: Het houdt alleszins in dat je je engageert. Je kan geen partner zijn zonder je te engageren. Je kan niet langs de kant blijven staan.  

Ward: In de praktijk is het telkens nemen en geven, het moet in balans zijn. Als partners zijn we mee verantwoordelijk voor de prioriteiten die gelegd worden, de keuzes die gemaakt worden. We gaan dezelfde richting uit maar behouden ook onze autonomie. Solidariteit is daarbij ook belangrijk. Een kleine organisatie zal minder staf hebben, maar kennis kunnen we met mekaar delen en op die manier versterken we elkaar. De sterkte zit vooral in de synergie.  

Debbie, Wat zijn jouw verwachtingen vanuit IVV Sint-Vincentius? Hoe helpt tabor je vooruit? 

Debbie: De oefening moeten we intern nog maken maar alleszins komen thema’s boven drijven zoals diversiteit en meertaligheid, duurzaamheid, digitalisering en AI.  

Ward, Hoe zal de Taborgroep de komende jaren Sint-Lodewijk vooruithelpen? Wat is nu de meerwaarde?  

Ward: Voor mij is het belangrijk dat het netwerk een krachtige, inspirerende en positief kritische vriend is, nauw verbonden en vertrouwd met de doelstellingen van onze eigen organisatie. 

Nieuwjaar vieren tijdens de toekomstverkenning

We vinden binnen het netwerk beleidsondersteuning, ontzorging en professionalisering. Het samen kunnen nadenken, het vinden van een buddy en soulmate waardoor we ons minder kwetsbaar maken als organisatie. 

Ward Van Hoorde

Als we daarin slagen hebben we veel bereikt.  

Mieke, wat zijn nu de next steps?  

De richting is uitgezet, nu komt het erop aan om concrete invulling te geven. De eerste mijlpaal is de opmaak van het beleidsplan, bij voorkeur tegen eind 2024. Dat is een inspanningsverbintenis die we zijn aangegaan. Het beleidsplan moet een antwoord bieden op de vraag: wat zijn de gemeenschappelijke impactdoelen en welke concrete acties gaan we nemen in 2025 en de daaropvolgende jaren. Ik kijk daar naar uit. Het kriebelt om het concreet te maken.  

Wil je nog iets toevoegen? 

Debbie: Ik vond het een heel fijn proces. Als we die dynamiek kunnen aanhouden brengt ons dat verder.  

Ward: Het was een heel participatief en kwaliteitsvol traject, ik kijk uit naar het vervolg. 

Wil je meer weten of heb je vragen over onze toekomstvisie? 

Neem contact op met op met Mieke.Vangramberen@tabor.be 

Bekijk de volledige presentatie en toekomsttekening op onze website: 

De visie kan je ontdekken tijdens het toekomstfestival!

Schrijf je in via https://www.eventbrite.be/e/tickets-toekomstfestival-taborgroep-1392024-917210570507! 

De Visie wordt voorgesteld tijdens het Toekomstfestival

Ik help je graag

M.G.
Mieke Van Gramberen