Hoe koop je duurzaam aan (of niet aan)?

Maria Koijck te midden van het afval van haar borstreconstructie.

Wat is duurzaam aankopen? Hoe pak je dit aan? En waarom zou ik dit ook alweer doen? Zorgorganisaties kregen de nodige dosis inspiratie, concrete tips en voorbeeldcases tijdens de VVAV-studiedag ‘duurzaam aankopen’. We delen er enkele. 

Waarom duurzaam? Omdat het móet. Dit omschreven we zo in het beleidsplan van de Taborgroep. Groei is eindig voor een gezonde samenleving. We moeten anders omgaan met natuurlijke bronnen en middelen.

Verschillende sprekers kwamen aan het woord, ieder vanuit zijn eigen expertise. Zij maakten ons wegwijs in welke uitdagingen er op ons af komen, wat er al dan niet juridisch mogelijk is en hoe je praktisch de SDG’s vastgrijpt neemt in je organisatie. De dag werd afgesloten met een praktijkvoorbeeld van ‘Out Of Use’, een dienstverlener in de circulaire economie.

 

Duurzame aankooptips  

Tip 2

Je kan niet meteen álles verduurzamen. Kies enkele van de huidige aankopen en bekijk wat mogelijk is en de impact die je daarmee bereikt.

Tip 3

Leer de bedrijven die je product verkopen goed kennen en engageer ze. Misschien kunnen zij op korte termijn al enkele zaken verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan een duurzamer transport.

Tip 5

Niet aankopen is de beste aankoop! Er zijn ook alternatieven.

 

Partnerorganisaties vinden alle presentaties terug op Deelpunt.  

 

Over de dag:

Het was een zeer boeiende dag. De interactie tussen de sprekers en deelnemers was groot. En het deed vooral goed om andere aankopers te ontmoeten.

Enthousiaste sprekers, geen saaie monologen. Elk topic werd zeer boeiend gebracht.

Ga gewoon aan de slag, probeer duurzaamheid in je bestek te verwerken. Je hoeft daarom geen expert te zijn!

De dag in beeld:

Ik help je graag

Adinda
Adinda Taelman