Hoe koop je duurzaam aan (of niet aan)?
Wat is duurzaam aankopen? Hoe pak je dit aan? En waarom zou ik dit ook alweer doen? Zorgorganisaties kregen de nodige dosis inspiratie, concrete tips en voorbeeldcases tijdens de VVAV-studiedag ‘duurzaam aankopen’. We delen er enkele.
Waarom duurzaam? Omdat het móet. Dit omschreven we zo in het beleidsplan van de Taborgroep. Groei is eindig voor een gezonde samenleving. We moeten anders omgaan met natuurlijke bronnen en middelen.
Het netwerkhuis van de Taborgroep deed de deuren open voor de studiedag ‘duurzaam aankopen’ van VVAV (Vlaamse Vereniging Aankoopmanagers in Verzorgingsinstellingen). Taborgroep-adviseurs Chris Declercq en Geertrui Vandist gaven de aftrap.
Duurzaamheid is geen modewoord. Hoe kan jij impact hebben om tot een duurzame samenleving te komen? We maakten al doende kennis met de Sustainable Development Goals van de VN en de 5 P’s. Geen typfoutje. Niet 3 (People, Planet, Prosperity) maar weldegelijk 5 P’s (Partnership, Peace).
Verschillende sprekers kwamen aan het woord, ieder vanuit zijn eigen expertise. Zij maakten ons wegwijs in welke uitdagingen er op ons af komen, wat er al dan niet juridisch mogelijk is en hoe je praktisch de SDG’s vastgrijpt neemt in je organisatie. De dag werd afgesloten met een praktijkvoorbeeld van ‘Out Of Use’, een dienstverlener in de circulaire economie.
Duurzame aankooptips
Tip 1
Bedenk samen met zoveel mogelijk collega’s en stakeholders wat je echt moet aankopen, in plaats van te kiezen voor ‘jij vraagt, wij draaien’. Moet er effectief iets aangekocht worden? Of kunnen we intern delen? Wat is de levenscyclus? Kunnen we herstellen of refurbishen?
Tip 2
Je kan niet meteen álles verduurzamen. Kies enkele van de huidige aankopen en bekijk wat mogelijk is en de impact die je daarmee bereikt.
Tip 3
Leer de bedrijven die je product verkopen goed kennen en engageer ze. Misschien kunnen zij op korte termijn al enkele zaken verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan een duurzamer transport.
Tip 4
Communicatie is heel belangrijk. Het moet voor iedereen duidelijk zijn waarom we een bepaalde aankoop doen, waarom dat we kiezen voor een bepaald product. Er is vaak weerstand voor verandering, dus kader je keuzes goed.
Tip 5
Niet aankopen is de beste aankoop! Er zijn ook alternatieven.
Partnerorganisaties vinden alle presentaties terug op Deelpunt.
Over de dag:
Het was een zeer boeiende dag. De interactie tussen de sprekers en deelnemers was groot. En het deed vooral goed om andere aankopers te ontmoeten.
Enthousiaste sprekers, geen saaie monologen. Elk topic werd zeer boeiend gebracht.
Ga gewoon aan de slag, probeer duurzaamheid in je bestek te verwerken. Je hoeft daarom geen expert te zijn!
De dag in beeld:
De lunch werd verzorgd door Compaan, partner van de Taborgroep en maatwerkbedrijf. De quiches met gezond slaatje werden enorm gesmaakt.
Duurzaam aankopen, wat is dat precies? (door Chris Declercq en Geertrui Vandist– adviseurs bij de Taborgroep)
Hoe duurzaamheid het verschil kan maken van bestek tot beoordeling offertes ( door Alexander Lemmens - jurist/expert duurzame overheidsopdrachten van het Facilitair Bedrijf Vlaamse Overheid)
Het traject van ZNA op vlak van duurzaam ondernemen (door Annelies Casteleyn-duurzaamheidsmedewerker ZNA
Kunstenares Maria Koijck te midden van het afval van haar borstreconstructie.
Duurzaamheid – grondstof tot nadenken ( door Eric Johnson – Out of Use)
We sloten de dag af in onze prachtige tuin met een netwerkdrink.
Met dank aan team Mondiale solidariteit provincie Oost-Vlaanderen waar je SDG-materiaal kan uitlenen.