SWISH Werkplekuitwisseling als innovatieve opleidingsvorm
Het overgrote deel van wat we leren, leren we door ervaring. Dankzij een ESF-project kreeg de Taborgroep de kans om opleiding door werkplekuitwisseling te organiseren.
In januari 2019 kwam het kersverse Swishteam voor het eerst samen, vol van ideeën en inspiratie en met veel ‘goesting’ om dit onontgonnen terrein te verkennen.
Via een ontbijtsessie brachten we onze partners van het eerste uur samen. We vonden niet alleen enthousiaste pioniers bij onze partners Humival, Verburght, De Triangel, De Hagewinde, Sint-Lodewijk maar ook bij de externe partner Dienstencentrum Mozaïek uit Oostakker. Samen met hen stippelden we in de loop van het voorbije jaar het parcours uit: inhoudelijk, sociaal-juridisch en verzekeringstechnisch.
We bouwden onze eigen site en lanceerden Swish via de sociale media. Er verscheen een whiteboardmovie die het concept eenvoudig uitlegde aan de hand van tekeningen.
Uiteraard zet ook de Taborgroep zijn deuren open. Bij ons kan een Swisher vormingen, teamcoachings en intervisiegroepen begeleiden of zelfs een bouwdossier opvolgen. Sint-Lodewijk stelt ook zijn technische dienst en keuken open. In de Vierklaver kan je iets bijleren over zelfsturende teams. Dit is slechts een heel kleine greep uit het aanbod dat je vindt op onze website www.swish.community.
In 2020 bouwen we ons netwerk verder uit. Do you wish to switch? Swish!
Volgens Mia De Vleeschauwer van Humival en Ulrike Mees van Verburght is Swish de tijdsinvestering meer dan waard: ‘Swishen is voor de swisher springen in het onbekende ... Willen leren is hierbij niet genoeg. Je moet het ook doen; ervaren en meenemen naar het eigen werkveld. Swishen vraagt van de swisher dat hij buiten zijn comfortzone treedt en zijn blik verruimt. Swishen vraagt een (tijds)investering van de swisher, de coach en de betrokken voorzieningen maar we vertrouwen erop dat de investering rendeert met nieuw opgedane ervaringen, kennis, vaardigheden en attitudes.’
Ook Sabine Vispoel van Mozaïek Oostakker ziet grote voordelen:
’Ik stapte enthousiast mee in het Swishverhaal omdat ik geloof – sterker nog, omdat ik zelf heb ervaren – dat een andere werkplek opzoeken, nieuwe ervaringen opdoen, bijdraagt tot wezenlijk leren. Je wereld gaat verder open, er dienen zich nieuwe inzichten aan. Je mag kijken, vergelijken, mogelijkheden meenemen naar je eigen werkplek. Een boost voor jezelf en je team, een opportuniteit voor de werking. Gewoon doen dus.’
UPDATE: we keken lang uit naar het vervolg op het eerste Swish-traject, en hoopten in het najaar van 2021 weer op te starten.
De datum werd vanuit ESF opgeschoven naar januari '22, dan maart '22. Dat schuiven zorgde voor wat verlies aan energie, zeker in combinatie met de pandemie die begin '22 nog met heel wat maatregelen gepaard ging die het leren-bij-elkaar bemoeilijkten.
Dit maakt dat we ons hebben teruggetrokken uit Swish 2.0
Binnen de Taborgroep blijft leren van elkaar belangrijk, denk aan netwerkdagen, leernetwerken, intervisiegroepen, zuurstofdagen, enz.
Heb je een leervraag die je graag verkent binnen het ruime netwerk? Aarzel dan niet om contact op te nemen!