D.U.I.K. - het leertraject voor zij-instromers

man met duikbril en mega badeend

Met zorg ontwikkelden we 8 modules die zij-instromers helpen om goed geïnformeerd de eerste stappen te zetten in het VAPH-werkveld. Elke module biedt zowel kennis als praktische vaardigheden. Deze modules zijn zo ontworpen dat ze hen voldoende vertrouwen geven en hen zo goed mogelijk voorbereiden op de diverse situaties die ze in nieuwe nieuwe rol tegenkomen.

Net als bij duiken, waar een buddy van onschatbare waarde is, is ook in de zorg samenwerken van cruciaal belang. Een ervaren collega (of collega’s) begeleidt de nieuwe collega, ondersteunt en inspireert terwijl de nieuwe collega stilaan de weg vindt in deze nieuwe werkwereld. 

Bekijk de trailer van D.U.I.K.:

 

Er is bij D.U.I.K. geen opgelegde volgorde - belangrijk bij het ontwerpen van D.U.I.K. was immers: je leert de juiste dingen op het moment dat jij ze nodig hebt!

Wel kunnen we een route aanbevelen (zie afbeelding):

duik-route

Wat vind je precies allemaal in de D.U.I.K.-documentatiemap?

1/ het cursusmateriaal voor de 8 modules, waarbij elke module start met een duikkaart waarop je beknopt info vindt over de inhoud, de nodige tijd en andere benodigdheden. 

2/ info over de intervisie voor zij-instromers.

3/ checkpoints per module te overlopen met je leerbuddy. Vul deze checkpoints best meteen in na het volgen/uitvoeren van een module (of een deel ervan). Dan zit alles nog fris in je hoofd. Plan per 2 doorlopen modules een uur gesprekstijd in met je leerbuddy, tenzij jullie overeenkomen dat een andere regeling beter voor jullie zou werken.

4/ info over mogelijkheden om je nog verder te ontplooien in je functie en organisatie. We noemen dit klaar zijn voor diepzeeduiken

duik

Wil je graag al 's proeven van D.U.I.K.?

Hieronder vind je een paar proevertjes, die je een idee geven hoe D.U.I.K. smaakt.

  • één van de 13 (ultrakorte) filmpjes uit de module over beroepsgeheim en privacy: Magda 1
  • een foto van een online oefening (observatie of interpretatie?) uit de module 'observeren, reflecteren en interpreteren'
  • een (korte) podcast over het 'verbindend aan de slag met het netwerk'.
oefening: observeren of interpreteren?

Klik hieronder op de play-knop om meteen de podcast te beluisteren!

Downloadformulier

Ben je partner van de Taborgroep?

Klik op deze link om deze tool te downloaden.


-

Ben je geen partner van de Taborgroep?

Bezorg ons je mailadres en vraag meer info:

Ik help je graag

M.P.
Melissa Plasschaert