Van stationsgebouw naar inclusietempel
Het stationsgebouw van Landegem staat al vele jaren leeg. Hoe kon het gebouw ‘teruggegeven’ worden aan de buurt? Vijf voorzieningen uit de omgeving: Humival en De Triangel (Lievegem), alsook De Vierklaver, BuSO Ten Dries en Verburght uit Landegem werkten een uniek samenwerkingsverband uit voor deze uitdaging met buitengewone opportuniteiten voor inclusie.
Bubbels en punten
Voor de officiële opening was het nog even wachten op de tweede helft van maart 2020, het begin van corona … We hadden een pracht van een inclusief concept voor onze opening, maar het mocht niet zijn ... Dus de bubbels van de receptie houden we nog te goed. Ook die andere bubbels moeten we nog even ‘bewaren’. De corona-maatregelen verbieden ons om bubbels te mengen.
Heimelijk willen we niét (helemaal) terug naar hoe het vroeger was. We willen méér inclusie, we willen wéér (maar vooral) méér bubbels mengen. Er is immers geen weg naar inclusie: inclusie ís dé weg. We willen resoluut die kant op.
We willen van ‘Onder ’t Perron’ een buurtpunt maken zonder drempel (dat is gelukkig ook letterlijk al zo!), waar iedereen zomaar kan binnen rollen – een ontmoetingspunt, dus.
Waar iedereen kan komen doen en tonen waar hij/zij goed in is – een talentenpunt, dus.
Waar we producten van de wereldwinkel, van lokale en korte-keten-handelaren, en ook van onszelf te koop willen aanbieden. Een winkel- en afhaalpunt, dus.
Waar we een bijdrage leveren aan een veelzijdig aanbod voor de wandelaar, de (elektrische) fietser met twee, drie of vier wielen, de trein, de (deel)auto, de rolstoel, noem maar op. Een mobipunt, dus.
Waar we inzamelen wat voor anderen nog bruikbaar is of heel belangrijk. Een inzamelpunt, dus.
Waar welke beperking dan ook géén punt is. Een inclusiepunt, dus.
Wat viel er al te beleven?
We geven al enkele maanden huisvesting aan leerlingen van BuSO Ten Dries voor ‘Feestvarken’, een organisatie die instaat voor de bedeling van verjaardagpakketten voor kinderen uit (kans)arme gezinnen.
Medewerkers van De Triangel installeerden zich voor een wekelijkse activiteit crea en industrieel werk.
Verburght was uitgerust om dopjes en kroonkurken te verzamelen voor blindengeleidehonden en voor wetenschappelijk onderzoek naar behandeling van het EDS-syndroom.
‘Onder ’t Perron’ zal fungeren als uitvalsbasis voor de Zwerfvuilactie ‘Mooimakers’ (De Vierklaver) van onze buurt.
Post-corona zullen we overdag permanentie uitbouwen met medewerkers uit de vijf participerende voorzieningen, elk op vaste momenten in de week. Van zodra en voor zover dit kan, nodigen we ook anderen uit om aan te sluiten om mee te werken – ieder naar eigen kunnen en aankunnen.
We stellen ons lokaal ook graag ter beschikking voor het lokale verenigingsleven als vergaderruimte, oefenlokaal of voor (eenmalige) activiteiten. Een focus op of een hart voor inclusie is geen voorwaarde, maar wel een meerwaarde.
Blijf op de hoogte via de facebook-pagina: Onder 't perron | Facebook
Wie wil aansluiten bij een actie of meer inlichtingen wil, neem contact op met info@verburght.be.