Infrastructuur delen: deeldag voor inspiratie naar een duurzame toekomst

Het Netwerkhuis van de Taborgroep bruiste van energie tijdens de Deeldag. Deelnemers uit partnerorganisaties in social profit en onderwijs, maar ook externe organisaties, kwamen samen om informatie te halen en ideeën uit te wisselen rond het delen van infrastructuur, mobiliteit en energie. Onderwerpen die hoog op de agenda staan.   

Waarom de deeldag? 

De Taborgroep erkent dat delen actueler is dan ooit. Het is geen toeval dat delen een strategische pijler is binnen het beleidsplan. Lieve Dierckx, consultant Infrastructuur bij de Taborgroep: “Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) heeft voor organisaties in de zorg een instrument ontwikkeld (het GRO Zorg addendum) om de duurzaamheid van bouwprojecten te meten en te vergroten. Elk project moet o.a. verplicht aandacht besteden aan het multifunctionele karakter van gebouwen voordat het kan rekenen op mogelijke subsidies. 

We konden rekenen op een mooie opkomst van 55 aanwezigen, waaronder ook enkele externe partijen” 

Gebouwen multifunctioneel maken 

Het hoofdthema van de deeldag was Multifunctionaliteit van gebouwen. Annelies Geerts, stafmedewerker Kennis en Advisering bij AGION - Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, onderzocht 14 nieuwe projecten van multifunctionele onderwijsinfrastructuur en was bereid om haar inzichten met ons te delen.  

Scholen zijn tijdens de schooluren de spil van een lokale samenleving en hebben het potentieel om dat ook daarbuiten te zijn. Een ‘open’ school is multi-inzetbaar, combineerbaar en aanpasbaar en stelt zich open naar de buurt.

Annelies Geerts, stafmedewerker Kennis en Advisering bij AGION

62% van de scholen stelt haar gebouwen al open, maar het aantal uren van openstelling is eerder beperkt. Om praktische bezwaren weg te nemen, biedt AGION specifieke financiële ondersteuning via projectoproepen. Tijdens de vragenronde bleek dat veel partners uit overtuiging van de meerwaarde al experimenteren met het openstellen van hun infrastructuur. Een aantal drempels moeten - zowel letterlijk als figuurlijk - nog weggewerkt worden. 

Jan Luts, directeur bij SABKO, deelt nu al zijn schoolgebouwen: “Van de vader die doedelzak speelt tot de vereniging die wil komen sporten, … we stellen onze school open. Het is telkens geven en nemen in dit verhaal, maar het straalt zonder twijfel af op onze school. Onze school leeft.”   

Thomas Declercq, directeur ICT-infrastructuur en PR bij Mariagaard

Collega adviseurs Virginie Roussel en Catherine De Mulder benoemden die fiscale en juridische randvoorwaarden van het delen van infrastructuur, energie, … Dit leverde veel stof tot nadenken over de keuzes die moeten gemaakt worden.

 

Fiola realiseert infrastructuur door investeerders

 

Kan gedeelde infrastructuur inkomsten opleveren voor De Vierklaver

deeldag

Wat nu? Organisaties zullen steeds meer streven naar de integratie van multifunctionaliteit in hun gebouwen. Het is duidelijk dat het de moeite loont om delen in al zijn aspecten te exploreren.