Loopt je loopbaan?

De Taborgroep ondersteunt loopbanen van medewerkers waar het kan. We vroegen aan Melissa Plasschaert - consultant Talent en Organisatie bij de Taborgroep - en Vé Noppe - loopbaancoach bij Compaan - hoe dat precies in zijn werk gaat. 

Vé en Melissa

Vé, jij bent als ervaren loopbaanbegeleider bij Compaan - Inzicht goed geplaatst om een antwoord te geven op de met-de-deur-in-huisvraag: ‘loopbanen van medewerkers, wie is daar nu verantwoordelijk voor’?

Vé: “Hét antwoord op die vraag bestaat helaas niet. En toch. Het kan mijn inziens alleen maar een gedeelde verantwoordelijkheid zijn. De tijd dat je ‘een job voor het leven’ had ligt een lange tijd achter ons. In scholen zie je dat nog wel vaker, maar dit heeft meer met de vaste benoemingen te maken dan met de dynamiek van mensen en organisaties. We merken dat medewerkers zelf actiever met hun loopbaan bezig zijn. Niet jongere medewerkers, maar alle generaties hebben daar meer aandacht voor. Daarnaast bouwen steeds meer ondernemingen een loopbaanbeleid uit voor medewerkers. Het valt op dat partners binnen de Taborgroep voorop lopen als het gaat over de inspanningen rond zo’n loopbaanbeleid.”

Melissa: “Als netwerk vinden we dit van groot belang. En we ondersteunen dit maximaal. Vanuit het team Talent en Organisatie reiken we tools en strategie aan die daarbij kunnen helpen. Via diverse projecten werken we mee om dit op Vlaams niveau ingebed te krijgen. Zo bouwden we mee aan www.lont.org en lanceerden we i.s.m. Antwerp Management School en Workitects de toolkit LiZeT (www.lizet.be), waar we het loopbaanperspectief bij autonome, meer zelforganiserende teams in the picture zetten. Aan LiZeT ontwikkelden trouwens twee partners mee: De Vierklaver en De Triangel.”

 

Leg eens uit: waarom zou een organisatie werk moeten maken van loopbanen van medewerkers?

Vé: “Uit nogal wat onderzoek blijkt dat als mensen uitdagend werk hebben, aansluitend op hun eigen drijfveren en leervermogen, dit leidt tot meer werkgeluk en betere resultaten.”

Melissa: “Een beter resultaat bij onze sociale ondernemingen en scholen, betekent een directe impact op het leven, leren en werken van duizenden mensen. Dus bouwen aan loopbanen, is ook een beetje bouwen aan een betere maatschappij. Maar ook aan een daling van ziekteverzuim, aan straffere teams, enz.”

Waar we écht van af moeten, is het beeld dat ‘praten over loopbanen’ zou betekenen dat mensen volop ‘weg willen’ van de organisatie.

Is het dan aan de organisatie om dat op tafel te brengen, of net aan de medewerker?

Melissa: “Wij zien verschillende strategieën bij partnerorganisaties. Ergens heeft de klassieke functionerings-en evaluatiecyclus zijn beste tijd gehad. Autonome teams houden nu teamfunctioneringsgesprekken. Organisaties ontwikkelen POP-gesprekken (Persoonlijk OntwikkelingsPlan), soms in combinatie met een TOP (teamontwikkelingsplan). De focus ligt op ontwikkelen, op vooruit kijken eerder dan op terugblikken.”

Vé: “Als loopbaancentrum staan wij bij Compaan uiteraard helemaal los van de organisatie of werkgever. Op geen enkele manier rapporteren wij over de loopbaangesprekken naar de onderneming toe. Wat we vaak wel doen, is klanten stimuleren en steunen om met hun leidinggevende in gesprek te gaan over de kansen en hinderpalen in hun loopbaanontwikkeling. We horen dat de meesten dit ook doen.”

Melissa: “Wij stimuleren dan weer dat organisaties op hun beurt medewerkers stimuleren om bij een extern loopbaancentrum op gesprek te gaan. Dankzij de financiering van de Vlaamse overheid is die kost voor een individuele medewerker vrij klein, én de Taborgroep betaalt die ‘opleg’ van 40 euro ook onder bepaalde voorwaarden nog eens terug aan de medewerker, in alle anonimiteit.  Dat betekent dat elke medewerker van partners in de Taborgroep om de 7 jaar een volledig gratis ‘groot onderhoud’ van de loopbaan kan krijgen.“

Vé: “We vinden het heel jammer dat jonge professionals door besparingen 7 jaar moeten wachten vooraleer ze op extern loopbaangesprek kunnen. In de praktijk ervaren we dat net voor die jonge professionals loopbaan coaching ook zeer waardevol is: zit ik wel ‘in mijn talent’, sluit mijn basisstudie voldoende aan bij wat ik wil, hoe ervaar ik de overgang van studeren naar werken, al dan niet in combinatie met mij ‘settelen’, ... Daar ligt volgens mij een opportuniteit voor de Taborgroep: in groep loopbaancoaching voor startende medewerkers.

Compaan is ook een outplacementkantoor. We krijgen medewerkers over de vloer die hun ontslag kregen en waar de werkgever - meestal -  wettelijk verplicht is om begeleiding te voorzien, hij kan het ook vrijwillig aanbieden, om de zorgzaamheid van de organisatie te onderstrepen. We pleiten om samen inspanningen te leveren om “een beter vertrek” te faciliteren, neem dus tijdig contact met ons outplacementkantoor.

Eigenlijk is een pensioen ook een verbreking van het arbeidscontract, in onderling akkoord. Een soort ‘outplacementcoaching’ als pensioenscadeau in plaats van een reischeque of horloge, dat zou nog eens een goed idee zijn.

 

Het is duidelijk: Taborgroep en Compaan bouwen aan loopbanen van medewerkers, en zitten vol goede ideeën!

Maak jij ze mee waar? Contacteer melissa.plasschaert@tabor.be of ve.noppe@compaan.be

 

Factcheck:

Taborgroep ondersteunt organisaties (directie, HR, ...) bij uitbouw loopbaanbeleid
Taborgroep traint en coacht leidinggevenden bij loopbaangesprekken
Taborgroep is partner bij het ESF-project Lizet.be en LONT.org
Compaan is partner bij inzicht.be, een erkend loopbaancentrum door VDAB en voert loopbaangesprekken
Medewerkers van de partners in Taborgroep krijgen de persoonlijke bijdrage terugbetaald van Taborgroep, als hun loopbaanbegeleiding bij Compaan/Inzicht loopt.
Compaan is een erkend outplacementkantoor en begeleidt outplacementtrajecten van A tot Z. Compaan faciliteert workshops over arbeidsmarktthema’s, o.a. regisseur van je eigen  loopbaan …
Taborgroep en Compaan doen nog veel meer: check de sites, schrijf je in op de nieuwsbrief van Taborgroep
Dit is een partnerverhaal van