Straffe staf: “Methodieken en mensen geven energie om mijn rol vast te pakken”
‘Straffe staf’ noemen wij mensen in de rol van staf, expert, ondersteuner in organisaties van ons netwerk. Mensen die impact en leiderschap (willen) hebben, vanuit een niet-hiërarchische positie. Met heel wat goede praktijken en werkbare inzichten in de broekzak. Over het omgaan met weerstand, storytelling, decision by design, impact meten, en veel meer. Leen Bovijn, stafmedewerker HR bij Exalta, vertelt wat de Straffe Staf voor haar betekende.
Sinds augustus 2022 werk ik in een totaal nieuwe rol. Daarvoor was ik in een groot ziekenhuis aan de slag, maar nu dus in Exalta waar op verschillende campussen kleinschalig gewerkt wordt. Exalta is een vzw die ondersteuning, zorg en woongelegenheid biedt aan mensen die dit (tijdelijk) nodig hebben.
De timing van de driedaagse stafopleiding vond ik perfect. “Bring it on!” dacht ik, toen ik de aankondiging zag.
De workshop rond de double diamond blijft me nog steeds bij, het opende mijn ogen: het proces van ‘open- en toegaan’. In mijn rol help ik bijvoorbeeld aspecten van het beleid uit te werken en dan ga je heel erg ‘open’. Je gaat het werkveld bepalen, maar op een bepaald moment moet je ook weer nauwer gaan en sluiten. En besluiten. In dat beeld van het open en toe gaan, zit voor mij de kern van mijn rol als staflid.
Ken je dat fenomeen van op veel vergaderingen? Een probleem wordt aangekaart en dan wordt het heel makkelijk open getrokken maar … soms blijft het open. Op den duur herhaal je dingen, maar echt een stap verder kom je niet, er volgt geen besluit. ‘Toegaan’ is vaak niet evident.
De formule om drie dagen ondergedompeld te worden én tegelijk je verbonden te voelen met anderen in een gelijkaardige rol (eureka: zij botsen daar óók op!), dat zijn enorme troeven van de Taborgroep.
Je krijgt methodieken aangereikt die werken, legt hulplijnen met anderen die je ook na de driedaagse nog in het vizier blijft hebben, en je leert veel over je eigen werk door over het muurtje te kijken.
Ondergedompeld worden én tegelijk je verbonden te voelen met anderen in een gelijkaardige rol (eureka: zij botsen daar óók op!), dat zijn enorme troeven van de Taborgroep.
Die bereidheid om te delen met elkaar binnen het netwerk is echt iets dat me – toen nog maar net met mijn job gestart – heel hard is opgevallen.
Het is die combinatie, methodieken én mensen, die me veel energie heeft gegeven in die driedaagse.